Vekttap er en vanlig bivirkning av noen kreftbehandlinger.
페이지 정보
작성자 Dorcas
작성일23-04-22 01:12
조회3,195회
댓글0건
관련링크
본문
Men noen ganger skjer det motsatte - og pasienter ender opp med å pakke på seg kiloene i stedet for å miste dem.
Så, hva forårsaker ufrivillig vektøkning hos noen kreftpasienter? Og hva kan pasienter og deres leger gjøre for å motvirke denne uventede bivirkningen?
Vi snakket med integrativ medisinspesialist Wenli Liu, MD, for å lære mer. Her er hva hun hadde å si.
Hva er de vanligste årsakene til ufrivillig vektøkning under kreftbehandling?
Det er faktisk flere, tamoxifen nettapotek rekkefølge men den største er nok steroider. Disse er foreskrevet for å forhindre inflammatoriske og anafylaktiske reaksjoner på kjemoterapi, for å redusere hevelse hos pasienter med hjernesvulster, og som et kreftbekjempende middel som brukes til å behandle kreftformer som lymfom/myelom. Ulempen er at steroider også fungerer som et viktig appetittstimulerende middel, noe som kan anspore til overspising.
En annen vanlig årsak til ufrivillig vektøkning er hormondempende behandlinger, slik som pasienter med brystkreft eller prostatakreft. Hormoner har en enorm effekt på stoffskiftet. Hormonelle behandlinger for bryst- og prostatakreft kan resultere i ufrivillig vektøkning.
Det tredje eksemplet er frykt: frykten for å gå ned i vekt. Noen ganger er pasienter så redde for at de skal bli avmagret eller ute av stand til å spise at de tvinger seg selv til å gjøre det mens de fortsatt kan, selv når de ikke går ned i vekt i det hele tatt. Over tid kan det også føre til vektøkning.
Er ufrivillig vektøkning mer vanlig med visse typer kreft?
Ja, definitivt. Jeg vil si at brystkreftpasienter er flertallet av pasientene som kommer til oss for å få hjelp med vektøkning. Vektøkning er også ekstremt vanlig blant pasienter med prostatakreft, samt lymfom, multippelt myelom og kronisk leukemi.
Hva kan kreftpasienter gjøre for å håndtere vektøkning?
Arbeid med en ernæringsfysiolog for å sikre at du får tilstrekkelig næring. Og vær oppmerksom på hva du putter i munnen.
Det er ikke nok å holde seg rent tallfokusert, som å sørge for at du spiser et visst antall kalorier eller gram protein per dag. Fordi antall totale kalorier og proteiner ikke er den eneste eller komplette kvaliteten på kostholdet ditt. For eksempel, hvis kostholdet ditt hovedsakelig består av hurtigmat, vil det ha en helt annen ernæringsprofil enn det ville gjort hvis du stort sett spiste plantebasert og hel mat. Begge diettene kan oppfylle dine kalori- eller proteinmål, men den ene har alvorlige næringsmangel og er veldig ubalansert - og den andre er ikke det.
Hva kan leger gjøre for å hjelpe sine pasienter med å motvirke ufrivillig vektøkning?
Resepter er tilgjengelige som kan bidra til å undertrykke appetitten, men å administrere kostholdet er virkelig nøkkelen. Leger kan utdanne pasienter om hva en voksen menneskekropp trenger for å trives, men jeg vil si at 90-95 % av byrden egentlig ligger på pasientene, for å se hva de spiser.
En integrerende omsorgsplan som inkluderer strategier for å håndtere stress og gi veiledning om kosthold og trening er den beste tilnærmingen.
Hvorfor er det viktig å få kreftrelatert vektøkning raskt under kontroll?
Når du ser på de generelle sjansene for å utvikle kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og kreft, er fedme en kjent risikofaktor. Og å bære overvekt har en dokumentert negativ effekt på helsen. Ernæringsmessig ubalanserte dietter øker risikoen for disse sykdommene. Så kreftpasienter som er overvektige har større sjanse for å utvikle diabetes og hjertesykdom enn befolkningen generelt.
Er det noen kliniske studier på gang relatert til å håndtere vektøkning som en bivirkning av kreftbehandling?
Vi har en klinisk studie relatert til livsstil, men den er ikke begrenset til vektkontroll. Deltakerne får veiledning fra helsepsykologer og kostholdseksperter om hvordan de kan endre spiseatferden, hvordan sunne valg ser ut og hvordan de kan gjøre vedtakene deres bærekraftige.
Hva er den eneste tingen du vil at kreftpasienter skal vite om ufrivillig vektøkning?
Tall er viktige, men de er ikke det viktigste. Mindful spising handler om balanse. Og det er ingen enkelt supermat som kan erstatte alt annet.
Så, hva forårsaker ufrivillig vektøkning hos noen kreftpasienter? Og hva kan pasienter og deres leger gjøre for å motvirke denne uventede bivirkningen?
Vi snakket med integrativ medisinspesialist Wenli Liu, MD, for å lære mer. Her er hva hun hadde å si.
Hva er de vanligste årsakene til ufrivillig vektøkning under kreftbehandling?
Det er faktisk flere, tamoxifen nettapotek rekkefølge men den største er nok steroider. Disse er foreskrevet for å forhindre inflammatoriske og anafylaktiske reaksjoner på kjemoterapi, for å redusere hevelse hos pasienter med hjernesvulster, og som et kreftbekjempende middel som brukes til å behandle kreftformer som lymfom/myelom. Ulempen er at steroider også fungerer som et viktig appetittstimulerende middel, noe som kan anspore til overspising.
En annen vanlig årsak til ufrivillig vektøkning er hormondempende behandlinger, slik som pasienter med brystkreft eller prostatakreft. Hormoner har en enorm effekt på stoffskiftet. Hormonelle behandlinger for bryst- og prostatakreft kan resultere i ufrivillig vektøkning.
Det tredje eksemplet er frykt: frykten for å gå ned i vekt. Noen ganger er pasienter så redde for at de skal bli avmagret eller ute av stand til å spise at de tvinger seg selv til å gjøre det mens de fortsatt kan, selv når de ikke går ned i vekt i det hele tatt. Over tid kan det også føre til vektøkning.
Er ufrivillig vektøkning mer vanlig med visse typer kreft?
Ja, definitivt. Jeg vil si at brystkreftpasienter er flertallet av pasientene som kommer til oss for å få hjelp med vektøkning. Vektøkning er også ekstremt vanlig blant pasienter med prostatakreft, samt lymfom, multippelt myelom og kronisk leukemi.
Hva kan kreftpasienter gjøre for å håndtere vektøkning?
Arbeid med en ernæringsfysiolog for å sikre at du får tilstrekkelig næring. Og vær oppmerksom på hva du putter i munnen.
Det er ikke nok å holde seg rent tallfokusert, som å sørge for at du spiser et visst antall kalorier eller gram protein per dag. Fordi antall totale kalorier og proteiner ikke er den eneste eller komplette kvaliteten på kostholdet ditt. For eksempel, hvis kostholdet ditt hovedsakelig består av hurtigmat, vil det ha en helt annen ernæringsprofil enn det ville gjort hvis du stort sett spiste plantebasert og hel mat. Begge diettene kan oppfylle dine kalori- eller proteinmål, men den ene har alvorlige næringsmangel og er veldig ubalansert - og den andre er ikke det.
Hva kan leger gjøre for å hjelpe sine pasienter med å motvirke ufrivillig vektøkning?
Resepter er tilgjengelige som kan bidra til å undertrykke appetitten, men å administrere kostholdet er virkelig nøkkelen. Leger kan utdanne pasienter om hva en voksen menneskekropp trenger for å trives, men jeg vil si at 90-95 % av byrden egentlig ligger på pasientene, for å se hva de spiser.
En integrerende omsorgsplan som inkluderer strategier for å håndtere stress og gi veiledning om kosthold og trening er den beste tilnærmingen.
Hvorfor er det viktig å få kreftrelatert vektøkning raskt under kontroll?
Når du ser på de generelle sjansene for å utvikle kroniske sykdommer som hjertesykdom, diabetes og kreft, er fedme en kjent risikofaktor. Og å bære overvekt har en dokumentert negativ effekt på helsen. Ernæringsmessig ubalanserte dietter øker risikoen for disse sykdommene. Så kreftpasienter som er overvektige har større sjanse for å utvikle diabetes og hjertesykdom enn befolkningen generelt.
Er det noen kliniske studier på gang relatert til å håndtere vektøkning som en bivirkning av kreftbehandling?
Vi har en klinisk studie relatert til livsstil, men den er ikke begrenset til vektkontroll. Deltakerne får veiledning fra helsepsykologer og kostholdseksperter om hvordan de kan endre spiseatferden, hvordan sunne valg ser ut og hvordan de kan gjøre vedtakene deres bærekraftige.
Hva er den eneste tingen du vil at kreftpasienter skal vite om ufrivillig vektøkning?
Tall er viktige, men de er ikke det viktigste. Mindful spising handler om balanse. Og det er ingen enkelt supermat som kan erstatte alt annet.
댓글목록
등록된 댓글이 없습니다.